Κυριακή 15 Ιανουαρίου 2012

Γιατί τα ζώα «πέφτουν» σε χειμερία νάρκη;Η αρκούδα, ο σκαντζόχοιρος, το κουνάβι, η χελώνα, το φίδι, ο σκίουρος και η νυχτερίδα πέφτουν σε χειμερία νάρκη.
Αυτό συμβαίνει για να προστατευτούν από την μη ύπαρξη τροφής και τις καιρικές συνθήκες. Το σώμα τους ναρκώνεται. Η χειμερία νάρκη μοιάζει με ύπνο αλλά συμβαίνουν παράξενα πράγματα: η πέψη σταματά, η θερμοκρασία του σώματος πέφτει πολύ και η καρδιά του ζώου χτυπά πολύ αργά. Προστατευμένα από το κρύο, ζουν έτσι αρκετούς μήνες χωρίς να φάνε. Το σώμα τους αντλεί από τα αποθέματα λίπους. Την άνοιξη όταν ξαναβγαίνουν, έχουν αδυνατίσει πολύ, αλλά τουλάχιστον ζουν.
Συνήθως σε χειμερία νάρκη πέφτουν ζώα μεσαίου μεγέθους, επειδή έχουν μεγάλο απόθεμα τροφής, χωρίς όμως και μεγάλη επιφάνεια σώματος απ’ όπου να χάνουν θερμότητα
Η άνοδος της θερμοκρασίας του πλανήτη μας εξαιτίας των κλιματικών αλλαγών μπορεί να διακόψει τη χειμερία νάρκη αρκετών ζώων.
Για τα ζώα που διακόπτουν, όμως, απότομα τον ύπνο τους δεν είναι σίγουρο ότι υπάρχει αρκετή τροφή, γι’ αυτό και πολλά από αυτά χάνουν τη ζωή τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου